Zelfgemaakte Honingzalf en Kamillezalf voor Honden

Zoals jullie waarschijnlijk al wel weten hou ik van natuurlijke producten voor onze honden.

Voor acute zorg ga je uiteraard naar de dierenarts, maar in heel veel gevallen kan je het af met natuurlijke producten. Die werken vaak ook nog beter, en belasten het immuunsysteem van je hond niet onnodig.

Zo gebruik ik heel graag Zelfgemaakte Honingzalf en Kamillezalf voor mijn honden Dan weet ik zeker dat er geen rare dingen bij in verwerkt zijn. De honingzalf gebruik om op wondjes of huidirritatie te smeren. Ook maak ik zelf Kamillezalf. Kamille staat bekend om de ontstekingsremmende werking. In een vorig blog heb ik al verteld hoe je kamille olie maakt.

Hier onder zal ik je vertellen hoe je zelf Honingzalf, en Kamillezalf kan maken.

Kamille zalf

Doe in een klein pannetje of schaaltje ¾ cup biologische kokosolie en smelt dit au bain-marie.

Haal het pannetje uit de andere pan en roer er vervolgens 1/4 cup kamille olie doorheen. Giet de inhoud van het pannetje in een uitgekookt potje. Laat dit goed afkoelen, en draai vervolgens de deksel er op. Je zal zien dat de kokosolie langzaam weer vaste vorm aanneemt, wanneer het afkoelt.

Zet je Kamille zalf op een koele plaats weg. Nu heb je altijd een natuurlijke zalf bij de hand, die je kan gebruiken bij huidproblemen die iets ontstoken zijn, of dreigen te gaan ontsteken.

Honingzalf

Honingzalf is een ontzettend bekend product. Je kan het via je dierenarts krijgen, in dierenspeciaalzaken of ook bij de reform winkel. Je betaald meestal de hoofdprijs en je weet niet tot hoeverre de honing tijdens het proces verhit is. Is die te verhoogd verhit, dus bij een te warme basis gedaan dan zijn de echte goede werkzame stoffen helaas vervlogen. Daarom maak ik zelf mijn Honingzalf. Op die manier weet ik precies hoe warm het is geworden, en bewaar ik alle werkzame stoffen!

Zo maak je zelf je honingzalf.
Je hebt nodig:
– 70 gram biologische olijfolie
– 30 gram biologische honing. (neem echt altijd biologische rauwe honing, dan weet je zeker dat je goede honing hebt die niet verhit is of aangevuld met suiker of andere suikerproducten)
– 15 gram 100% pure bijenwas. Gebruik echte bijenwas van de imker. Deze licht gezuiverde bijenwas bevat nog sporen van propolis en pollen. Je kan dit onder andere online bestellen bij HoningOnline.

Verwarm de Olijfolie samen met de bijenwas in een pannetje, volgens de au bain-marie methode. Wanneer de bijenwas smelt roer je dit goed (maar voorzichtig!) door de olijfolie heen, zodat er een geheel ontstaat.

Laat dit mengsel vervolgens rustig afkoelen, maar blijf regelmatig roeren.

Je zal zien dat de was weer wat vastere vorm krijgt, doordat het aan de randen van het pannetje vaster wordt en een andere kleur krijgt. Nu is het moment om de honing toe te voegen. Mocht je een kookthermometer hebben kan je precies afmeten wanneer je onder de 45 graden komt.

Roer de honing goed door je mengsel, en schenk het in een schoon potje. Laat je mengsel rustig afkoelen, en sluit het potje af met een deksel. Je zal zien dat je mengsel stolt bij het afkoelen. Je hebt nu je eigen Honingzalf gemaakt.

Bewaar de zalf op een koele droge plek.

Beide zalven zijn in te zetten bij wondverzorging, irritaties, uitslag van een allergische reactie.

Als je hond een wondje heeft kan je beginnen met de kamillezalf zodat er geen ontstekingen komen.

Daarna kan je met de honingzalf gaan smeren totdat het wondje genezen is.

Als je hond bijvoorbeeld een heftige allergische reactie heeft ,kan je in een apart potje honingzalf en kamillezalf doen met een paar druppels zilver colloïdaal.

Dan heb je een natuurlijke zalf met zowel een ontstekingsremmer als een antibioticum. Zilver colloïdaal is een natuurlijk antibioticum. Te verkrijgen o.a bij Organimal.

Uit eigen ervaring weet ik dat deze combinatie bijzonder goed werkt bij een heftige allergische reactie.

Mijn hond Kyra had op haar buik een heftige allergische reactie. De dierenarts gaf mij een middel mee waarbij nadat ik afgerekend had werd gezegd dat ik handschoenen aan moest als ik het op haar smeerde. Verbluft liep ik weg ,maar thuis aangekomen voelde het niet goed. Want als ik handschoenen aan moet wat smeer ik dan op haar ?

Ik ben mijn eigen gecombineerde zalf gaan gebruiken en elke dag werd haar huid beter en met een week was haar huid weer mooi roze.

Dit zijn recepten voor 1 of 2 potjes, maar je kan gerust meer maken. Het blijft ongeveer een half jaar goed en ongeopend misschien nog wel langer.

En een ander voordeel van deze zalven is dat je het ook voor je zelf kan gebruiken.

Succes met het maken.

Wil je meer lezen over dit onderwerp, kijk dan ook eens bij: HarmonyCenter, De Tuinheks en Ayuhuid

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *