Gezonde Groenten voor je Hond: Tips en Voordelen
Je vraagt je misschien af waarom je groenten aan je hond zou geven. Wolven eten immers geen groenten, toch? Dat klopt, wolven consumeren voornamelijk hele prooien en delen van grote prooidieren. Bovendien krijgen ze vacht binnen, wat een gunstig effect heeft op hun darmflora en spijsvertering, aangezien het onverteerbaar is. In gemalen rauw vlees ontbreekt vrijwel altijd vacht, waardoor honden de vezelwerking missen. Groenten kunnen deze rol overnemen.
Daarnaast is het belangrijk om te begrijpen dat prooidieren in het wild van betere kwaliteit zijn dan dieren uit de veehouderij. Wolven eten een breder scala aan organen dan de meeste rauwe vleesvoedingen bieden. Bovendien consumeren wolven veel meer voedsel, wat resulteert in een dieet met grotere hoeveelheden essentiële voedingsstoffen. Groenten vullen een deel van deze voedingsstoffen aan.
Wanneer je groenten aan je hond geeft, kun je ervoor kiezen om ze te pureren of te koken, aangezien honden niet in staat zijn om de plantendelen zelf af te breken. Als de plantendelen intact blijven, kan de hond de voedingsstoffen in de groenten niet goed opnemen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan koken en pureren. Hoewel dit enigszins voedingsstoffen kan kosten, blijft er nog steeds voldoende over. De aanbevolen hoeveelheid groenten in de voeding van je hond ligt tussen 5% en 15-20% van het totale dieet. Als je de groenten kookt en pureert, kun je ze gemakkelijk invriezen in ijsblokjesvormen.
Voor honden met symptomen van artritis, ontstekingen, parasieten, wormen, ademhalingsproblemen en andere aandoeningen gerelateerd aan zwelling en slijmvorming, is het belangrijk om nachtschadegroenten te vermijden. Nachtschadegroenten omvatten tomaat (die technisch gezien een fruit is), aubergine, pepers, aardappelen, paprika, courgette en komkommer. Onthoud dat vooral de groene delen van deze planten solanine bevatten, een giftige stof.
Het is belangrijk om te weten dat prei en ui giftig zijn voor honden. Honden met schildklierafwijkingen moeten voorzichtig zijn met groenten die de schildklieractiviteit kunnen onderdrukken. Bijvoorbeeld rauwe kool, spruiten, broccoli, boerenkool en bloemkool. Als je deze groenten kookt, vormen ze echter geen probleem.
Er zijn tal van groenten die veilig zijn voor je hond, te veel om hier op te sommen. Daarom plaats ik enkele links waar je een uitgebreide lijst kunt vinden. Het is raadzaam om zoveel mogelijk biologische groenten te voeren, net zoals bij fruit en kruiden, om zeker te zijn dat je geen pesticiden aan je hond geeft.
Wil je meer lezen over het geven van Fruit aan je honden, klik dan hier
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!