Gezond Fruit voor Je Hond: Welke Vruchten Mag Je Hond Eten?

Mogen honden fruit eten? Ja, absoluut! Het is zelfs heel gezond voor je hond. Honden die ouder worden, ervaren vaak gezondheidsproblemen, net als mensen. Een deel van deze problemen wordt gelinkt aan oxidatieve stress, wat betekent dat het lichaam wordt aangevallen door vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen zowel van externe bronnen komen, zoals voeding met verkeerde vetten, te veel suiker of medicijnen, als van interne factoren, zoals chronische stress, ziekte en overmatige lichaamsbeweging.

Oxidatieve stress kan leiden tot celbeschadiging, wat weer kan resulteren in kanker, diabetes, hartziekten, een versnelde veroudering of een doffe vacht. Het tegengif voor oxidatieve stress zijn antioxidanten, omdat ze vrije radicalen neutraliseren en uitschakelen, ontstekingen verminderen, het immuunsysteem versterken en goed zijn voor de ogen en de hersenen. Fruit bevat antioxidanten, en hoe vaker je je hond fruit geeft, hoe groter het effect op lange termijn zal zijn. Maar het is nooit te laat om te beginnen, want al na 2 weken fruitinname zie je gunstige effecten op de hersenfuncties.

Geef nooit de pitten van het fruit aan je hond, want deze zijn giftig.

Welk fruit mag je aan je hond geven en wat zit erin:

 • Appel: Bevat vitamine A, C en vezels. Laat de schil zitten, omdat hierin secundaire plantenstoffen zitten die de groei van kankercellen helpen voorkomen.
 • Banaan: Rijk aan kalium, vitamine C en vezels, goed voor het hart, spieren en de spijsvertering.
 • Bramen: Hebben antibacteriële eigenschappen die goed zijn voor mond- en tandhygiëne. Ze bevatten vitamine C, K, mangaan, magnesium en vezels.
 • Blauwe bessen: Zitten boordevol vitamine C, K, mangaan, calcium, zink en antioxidanten, en bevatten weinig suiker.
 • Meloen: Cantaloupe zit vol met beta-caroteen, dat goed is voor de ogen en het immuunsysteem. Het bevat ook vitamine A, B6, C, kalium en foliumzuur. Watermeloen en honingmeloen zijn ook geschikt.
 • Cranberries: Kunnen rauw of gekookt gegeven worden en zijn zeer goed voor de blaas. Ze bevatten vitamine C, E en veel B-vitamines.
 • Ananas: Rijk aan vitamines, mineralen en vezels, en bevat bromelaïne, een enzym dat het voor honden makkelijker maakt om eiwitten op te nemen.
 • Papaya: Goed voor het immuunsysteem, de spijsvertering, de ogen en het hart. Het bevat vitamine A, C, E, K, foliumzuur, kalium, calcium en vezels. Geef nooit de schil of de zaden, omdat deze giftig zijn.
 • Frambozen: Zitten boordevol antioxidanten, vitamine C, magnesium en foliumzuur. Geef ze niet in overmaat.
 • Aardbei: Bevat veel antioxidanten en vitamine C. Geef ze niet in overmaat.
 • Tomaat: Ja, tomaat is fruit, maar geef alleen rijpe tomaten en met mate. Onrijpe tomaten en de tomatenplant bevatten het stofje solanine, dat giftig is.

Verder mogen honden ook peren, mango’s, sinaasappels en perziken eten.

Meer informatie vind je onder andere bij Dogline, Rover en DogChef.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *