Verhaal van een baasje – Julie

Julie komt halverwege 2019 bij mij in de opvang, na meerdere bijna bijt incidenten met bezoekende kinderen. Zij moet daarom weg bij haar baasje. Hier onder lees je mijn ervaring met Julie, en het verhaal van haar nieuwe baasje!

Het was gelijk al duidelijk dat Julie een enorm onzekere, angstige, maar ook heel lieve en zachtaardige hond is. Bij mij kwam zij in een kleine roedel, en dit ging vanaf het begin erg goed. Zij is vriendelijk en sociaal met de andere honden, en word direct geaccepteerd. Door de rust en regelmaat in huis, en het gebrek aan visite, kalmeert zij al snel. Vanaf dat punt zijn we langzaam weer gaan opbouwen. Af en toe visite ontvangen, en Julie daar bij leren dat zij daar niets mee hoeft. In het begin bleef zij in de bench, daarna kan zij in huis ook los lopen.

Vanwege haar onzekerheid rondom bezoekende kinderen kiezen we er voor haar niet bij mensen met kinderen te plaatsen. Hoewel ze de kinderen in haar vorige gezin heel leuk vond, vinden we dit risico toch te groot. Kinderen hebben nou eenmaal vaak vriendjes en vriendinnetjes op bezoek. Het duurde een poos voor we een geschikt gezin vonden voor Julie. In totaal is zij ongeveer 7 maanden bij mij geweest. In die tijd was er maar weinig interesse in haar, met name door haar angst.

Af en toe stellen we haar aan mensen voor, maar deze kiezen eigenlijk altijd voor een andere, makkelijkere hond. Tot dat ene stel langs komt. Een kennismaking voor een andere hond, waar geen match mee is. We stellen voor een kennismaking met Julie te plannen…

Hun verhaal lees je hier onder.

Wij hebben lang getwijfeld om een hondje in huis te halen aangezien zowel mijn partner als ik fulltime werken.

Beide zijn wij grote dierenvrienden, maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken dan alleen maar gezellig in de zetel knuffelen met je trouwe viervoeter :)
Na lang twijfelen zijn we dan toch online beginnen kijken om een hondje te adopteren. Al snel kwamen we bij Mecho uit, een hond die verbleef bij Zalikas. Na het online intake formulier te hebben ingevuld, kregen we al snel reactie.
Eerst werd er een telefoongesprek afgenomen. Daarbij werd ons gevraagd wat zowel ik als mijn vriend van werk doen, in wat voor een omgeving we wonen, enzovoort. Het weekend daarop mochten we al komen kijken.

Op D-day zakten we vol enthousiasme af naar Zalikas. Aangekomen bleek dat wij niet de enige geïnteresseerden waren voor Mecho. Eerst kregen we een infosessie van de hondentrainer/ gedragstherapeut. Daarin werd ons algemene uitleg gegeven rond ‘wat heeft een hond nu precies nodig’, maar ook rond straathondjes aangezien de meeste honden geredde honden zijn.
Wij vonden dit zeer nuttige informatie, want ook al heb ik nooit anders geweten dan dat er honden bij mij thuis rondliepen, toch heb ik veel bijgeleerd uit deze sessie.

En dan mochten we Mecho ontmoeten samen met de andere mensen die voor hem gekomen waren. Al snel bleek dat wij niet de juiste match waren voor deze schat. Na even met de honden te hebben kennis gemaakt, werd er een kort gesprek afgenomen waarin werd gevraagd ‘wie zijn jullie’, ‘wat doen jullie’ & ‘wat zoeken jullie in een hond’. Ik vond dit super, omdat dit echt aantoont dat iedereen bij Zalikas echt alleen maar de beste thuis voor elke hond zoekt.

De dag daarop hebben we een mailtje gestuurd om te zeggen dat we, het gevoel hadden dat wij niet de beste keuze voor Mecho waren, maar dat we wel heel graag een hondje wilden adopteren.
Al snel kregen we een mail terug waarin men inderdaad zei dat wij niet de beste keuze waren voor Mecho, maar dat ze wel heel graag een hondje bij ons wilden plaatsen.
Een van de hondjes die ze wel bij ons zagen, was Julie. Of we nog eens wilde langskomen om haar te leren kennen? Uiteraard! Het weekend daarop dus terug naar Zalikas.

Julie zat al enkele maanden bij een ‘pleeggezin’ en was op zoek naar baasjes die vooral veel geduld met haar konden hebben. We hebben samen met haar – onder begeleiding van een vrijwilliger – mogen wandelen. Ook al kwam Julie niet meteen af voor aandacht en wou ze eigenlijk vooral rondsnuffelen, toch kwam ze al eens voorzichtig aan onze broeken ruiken.

Voor zowel mijn vriend als mezelf was het liefde op het eerste gezicht. Dit zou onze schat worden!
Ook Zalikas voelde aan dat wij een goede match voor Julie waren. De maandag na deze ontmoeting, was ze al bij ons. Ze werd bij ons gebracht door de gedragstherapeut. Hij nam echt de tijd om nog extra info te geven, onze vragen te beantwoorden, enzovoort. Er word ook een whatsapp groepje aangemaakt waarin we altijd vragen mogen stellen als we hulp nodig hebben.

Toen we eerst op Zalikas uitkwamen en online info rond deze organisatie opzochten, kwamen we redelijk wat negatieve reviews tegen, waardoor we eerst wat terughoudend waren.
Maar Julie adopteren is de beste beslissing ooit geweest. Zalikas wilt de beste baasjes voor hun honden zoeken, dus uiteraard vraagt dit wel wat tijd. Het is dus niet zo dat de hond waarop je oog valt, de hond wordt die je mee naar huis neemt. Alles staat in het teken van de honden, zoals het moet. Ik begrijp niet waar al de negatieve reviews vandaan komen want voor ons is het duidelijk dat Zalikas de honden op de eerste plaats zet.

Julie is een hondje dat altijd op haar hoede zal zijn. Ook na al 3,5 jaar bij ons te zijn, zijn er soms momenten dat haar onzekerheid het overneemt. Toen we haar juist hadden, heeft het even geduurd voor ze ons vertrouwde , maar ons geduld heeft geloond. Wandelen doet ze het liefste en het is geweldig om haar helemaal in haar element te zien, zeker als ze haar vriendjes tijdens een wandeling tegen komt. We zijn ongelofelijk blij met ons vosje!

2 antwoorden
 1. Sandra
  Sandra zegt:

  Dat is mooi om te lezen, mensen die begrip tonen wat zo’n dier heeft meegemaakt. Het vertrouwen krijgen van een dier moet de mens verdienen, maar als je die eenmaal hebt heb je een vriend voor het leven.

  Wij hebben inmiddels 4 honden van Zalikas geadopteerd, en stuk voor stuk schatten, volgzaam en blij.

  Ook wij zijn positief over Zalikas, het belang van het dier komt op de eerste plaats. En dat is maar goed ook!

  Beantwoorden
  • Zalikas
   Zalikas zegt:

   Bedankt voor je reactie Sandra. We zijn inderdaad nog altijd super blij met de baasjes van Julie, en mensen zoals hun (en zoals jij!) die ook onze angstige hondjes een kans geven.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *