Verhaal van een baasje – Rocky

Alsof je gaat afspreken nadat je een match hebt gevonden via een datingsite. Zo voelde het toen wij de procedure in gingen voor Rocky, de staartloze labrador met het tennisballetje.

Vooraf hebben wij via de site van verhuisdieren een aantal punten ingevuld die voor ons belangrijk waren voor een (eerste) hond. Rocky kwam, met vele andere honden, naar boven als potentiële match. Toen we hem op de foto’s zagen begon het gelijk te kriebelen. Zijn verhaal raakte ons ook, zo lang al zonder huisje en waarom? Vanwege de medische problemen? Of was het omdat hij ouder was? Hij had in Bulgarije 2.5 jaar in het asiel gezeten en zat sinds juni bij Zalikas. Het was inmiddels september.

Contact met Zalikas

We hebben besloten om het contactformulier in te vullen in de hoop dat we kennis mochten gaan maken. Direct bij het invullen van het contactformulier en het maken van een filmpje van onze woning (i.v.m. corona) hadden wij het gevoel dat het belang van Rocky voorop stond voor Zalikas. Vervolgens werd ik nog gebeld om wat toelichting te geven op onze thuissituatie. Ook werd ik nogmaals geïnformeerd over de medische geschiedenis van Rocky. Niemand had er immers baat bij als wij niet goed voorbereid waren of geen weloverwogen keuze konden maken. Het was voor ons ook een fijn gevoel dat er na plaatsing nog vragen gesteld konden worden, en dat er contact zou zijn over hoe het ging. Het was namelijk toch onze eerste hond.

We hebben thuis na het telefoongesprek nog gesproken over de leeftijd en medische situatie van Rocky. Heel bewust kozen we voor een hond die al wat ouder was. In dit geval 6 jaar, omdat wij het een heel mooi idee vonden om een hond een tweede kans en een goed leven te geven. Daarnaast vergt het opvoeden van een puppy ook veel tijd en vooral kennis. Wij waren daar wat onzeker in, omdat het onze eerste hond was. Een oudere hond paste beter in ons plaatje, omdat het karakter ook al duidelijker was. Hoewel je nooit weet wat er precies is gebeurd kun je wel heel goed merken hoe een hond is. En wat bepaalde ervaringen voor hem en zijn karakter hebben betekend.

Medische voorbereiding

Verder was het ook belangrijk dat wij wisten wat er medisch gezien mankeerde. En in hoeverre dat zijn kwaliteit van leven beïnvloedde. Zolang de kwaliteit van zijn leven, ondanks de medische situatie, goed was en hij lekker in zijn vel zat zagen wij geen enkele reden om dat geen kans te geven. Het was juist meer reden om kennis te gaan maken. Omdat dit soort honden ook een eigen huisje en een gezin verdienen. Honden beseffen zich niet dat ze anders zijn dan anderen. Ze trekken zich minder aan van eigen mankementen en als ze zich goed voelen dan voelen ze zich goed. Een eigen plekje zou ook Rocky veel goed doen.

We hebben aan een dierenarts en aan Zalikas gevraagd hoe het op medisch gebied zat en hoe Rocky eronder was. Beide gesprekken bevestigden ons gevoel dat zijn kwaliteit van leven gewoon goed was. Er was wel een gebruiksaanwijzing voor zijn voer en wij waren ons ook bewust van het feit dat we altijd rekening moesten houden met een kwetsbaar maag- en darmstelsel. Uiteraard is het ook belangrijk dat je rekening houdt met eventuele extra kosten. Je weet dat je geen gezonde hond in huis neemt. Samen konden we deze kosten dragen, ook als ze een keer onverwacht hoog zouden zijn. Als we dat niet hadden gekund dan hadden we de keuze voor Rocky niet gemaakt, omdat dat niet eerlijk naar hem zou zijn geweest.

De kennismaking

We keken heel erg uit naar de kennismaking. De klik was voor ons het allerbelangrijkste. We gingen dus naar Loerbeek op zaterdag. Er werd kort uitgelegd wat de bedoeling was. Wij waren slechts met twee andere stellen die voor andere honden kwamen. We hebben rustig de tijd gekregen om kennis te maken met hem. We mochten met zijn beroemde tennisballetje spelen waar hij heel fanatiek in was.

Het was een lieve enthousiasteling en hij ging ook op iedereen af zonder aarzeling. Dat is wat we graag wilden zien en hij vond het heerlijk om met ons te knuffelen. Er werd duidelijk aangegeven dat we even tijd moesten nemen om na te denken of het een match was in het belang van Rocky. Maar toen we in de avond op de bank zaten wisten we het al. Deze hond hoort bij ons. We wilden hem heel graag een goed huisje geven en ik besloot die avond nog een berichtje te sturen. Rocky mocht bij ons komen wonen.

Thuiskomst

Een week later werd hij gebracht door Eise en we kregen nog veel waardevolle tips van hem. En vanaf dat moment waren we met zijn drieën. Rocky heeft alles eigenlijk heel goed opgepakt vanaf het begin. Alsof hij wist dat hij zou blijven en dat wij zijn familie waren. Hij kon na een week of drie werken met de bench al goed mee in het ritme van ‘actietijd’ en ‘rusttijd’. Hij besloot regelmatig zijn kleedjes uit zijn bench naar zijn mand te slepen en daar te gaan slapen. Dat vond hij een fijnere plek. Toen kwam zijn karakter al naar boven, deze hond weet wat hij wil. Hij begon ons steeds meer te vertrouwen en kwam bij ons liggen om te knuffelen of vragen om te spelen.

Na een maand of drie zijn we wat andere rondjes gaan lopen door de buurt en ook dat deed hij perfect. We zijn naar het bos geweest en na een halfjaar zijn we voor het eerst op vakantie gegaan met hem. Dat doen we nu een aantal keren per jaar. Daar geniet hij enorm van, het is dan net een puppy qua energie. Hij geniet overigens van alles zolang hij maar bij ons is. Het is de liefste hond die we ons voor kunnen stellen. Het is zo dankbaar om hem het leven te geven dat hij verdient. Hij is altijd blij als wij er zijn. Hij wil het liefst zo veel mogelijk knuffelen of samen activiteiten ondernemen (vooral hersenwerk en speurspelletjes!). Het is een echte clown en hij kan heel goed alleen zijn.

Elke hond verdient een kans

Met een goed en eerlijk advies vanuit een stichting en een dierenarts die begaan is met dieren en voldoende kennis heeft kan een hond met medische problemen kwalitatief een net zo goed leven hebben als een hond zonder medische problemen. Het kost wel wat meer geld, tijd en aandacht, maar het is het dubbel en dwars waard wat ons betreft. Mocht je dus de gelegenheid hebben om een hond als Rocky een huisje te kunnen bieden, denk er over na!

Ze worden allemaal ouder. Uit onze eigen ervaring kunnen wij zeggen dat hoe ouder hij wordt, hoe aandoenlijker. En hoe meer je van ze gaat houden. Hij weet nog beter wat hij wil. Vaak staat hij stil bij wandelingen zodat wij weten dat hij een andere kant op wil. Ondanks dat we goed moeten opletten met zijn eten, hij af en toe wat ontlasting verliest zonder het te merken en hij inmiddels wat gebreken is gaan vertonen vanwege ouderdom is hij vrolijk, lief en na ruim drie jaar niet meer weg te denken uit ons gezin. We horen bij elkaar en zijn ervan overtuigd dat Rocky er net zo over denkt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *