Probiotica voor honden: Boost de gezondheid van je hond!

Heeft jouw harige vriend baat bij probiotica? Absoluut! Net als bij mensen begint de sleutel tot gezondheid bij honden in hun darmen. Probiotica speelt een cruciale rol bij het optimaliseren van zowel fysieke als mentale gezondheidsuitdagingen van je hond.

Het spijsverteringsstelsel van een hond is de spil van zijn algehele welzijn. Het speelt een essentiële rol bij het opnemen van voeding en het bestrijden van ziekteverwekkers. Wanneer er een onbalans in de darmen optreedt, kan er een boodschap naar de hersenen worden gestuurd die stress, angst en depressie veroorzaakt. Dit verstoort de productie van goede hormonen en neurotransmitters, zoals serotonine, en leidt tot de aanmaak van cortisol, wat weer stress, angst en depressie veroorzaakt.

Probiotica bestaat uit levende micro-organismen, zoals bacteriën en gisten, die van nature in het spijsverteringskanaal voorkomen.

Maar wanneer moet je probiotica gebruiken?

Denk aan situaties zoals slechte en dunne ontlasting, acute diarree, hotspots, overmatige verharing, misselijkheid, buikpijn, winderigheid, frequente ziekte, veel ontstekingen, een lage weerstand, een slechte huid, en ook tijdens en na een antibioticakuur, voor en na vaccinaties, operaties, bij allergieën, een doffe vacht, het verhogen van het welzijn, het aanpakken van gedragsproblemen, tijdens en na giardia, en bij of na slechte voeding in stressvolle perioden.

Wat zijn de voordelen van probiotica voor je hond?

Allereerst nemen goede bacteriën de overhand, wat een positieve invloed kan hebben op stress en angst. Daarnaast zorgt een gezonde spijsvertering voor een betere opname van voeding en vermindert het problemen met ontlasting. Het immuunsysteem wordt versterkt, waardoor je hond beter bestand is tegen virussen, ontstekingen en infecties. Minder allergieën kunnen leiden tot minder jeuk en irritaties. Je zult merken dat de huid en vacht van je hond verbeteren. Probiotica helpt ook bij het in balans brengen van de darmflora en zorgt voor een goede darmwerking.

Als je kiest voor probiotica, zijn er goede merken beschikbaar, zoals Puur, Carnikur Pro en Organimal. Of je nu tabletten, poeder of pasta verkiest, er zijn verschillende opties om uit te kiezen. Als je liever natuurlijke vormen wilt, heb je ook veel keuzes. Bijvoorbeeld bottenbouillon, volle yoghurt (zorg ervoor dat er geen extra suiker is toegevoegd), Griekse volle yoghurt, rauwe yoghurt (een betere keuze, verkrijgbaar bij de Eko supermarkt), kefir, bokashi en rauwe melk (verkrijgbaar bij de boer).

Persoonlijk geef ik mijn honden rauwe melk.Dat komt omdat ik een biologische boer in de buurt heb die verse melk verkoopt. Wat je ook kiest aan natuurlijke producten, ga altijd voor biologisch, vol en als het mogelijk is, het liefst rauw. Als je een boerderij of een Eko supermarkt in de buurt hebt is dit goed te doen.

Wil je meer weten over gezonde voeding voor honden? Je vind al onze blogs terug in de categorie Voeding!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *