Hoe ‘Prikkels Melden’ helpt bij Hondentraining en Herstel

Hondentraining en ‘Prikkels Melden

Na een weekje extra “school vakantie” mochten we afgelopen Woensdag weer samen op pad. Spirit wordt steeds enthousiaster om samen dingen te ondernemen. Bijvoorbeeld training, de meetings, de clubmatch vanuit de ras vereniging en wandelingen.

Op locatie aangekomen was ze dan ook echt niet meer te houden. Helaas werd het enthousiasme al snel minder omdat die dag het “prikkels melden” op het programma stond.
De bedoeling hiervan is dat Spirit het bij mij meldt wanneer ze iets of iemand als spannend ervaart. Zodat we samen de uitdaging aan kunnen gaan.
Omdat Spirit uit een heel stabiel en goed gesocialiseerd nest komt waren de verschillende objecten zoals speeltjes, een boodschappentas, andere honden en mensen zo normaal voor haar dat ze die helemaal niet als spannend, eng of als een prikkel ervaart!


Na overleg met de docente heb ik dan ook besloten om de volgende lesdag een “extra hond” mee te nemen. Een die wel baat zou kunnen hebben bij het aanleren van de vaardigheid “prikkels melden”.

Van Straathond tot Stabiel Gedrag

Een hond zoals Gypsy bijvoorbeeld, leerde als straathond helaas nooit een normaal zoals Spirit die kent.
Dit bleek vanmorgen nog uit een incidentje. Ik stapte zonder er bij na te denken haar kennel binnen terwijl ze nog in d’r mand lag te slapen.

Ze had me niet binnen horen komen, schrok en haalde uit het niets uit naar m’n been!
Gelukkig zonder schade, behalve dat we allebei enorm geschrokken waren. Omdat ik gelijk wist dat het een automatische reactie vanuit haar oude “niet normale” denkpatronen was, ben ik gewoon in onze normale doen verder gegaan. En net als iedere andere dag ben ik bij haar op het veld gaan bidden en mediteren.
Omdat ze de afgelopen jaren wel heeft geleerd bij ons wat normaal wenselijk gedrag is, ging ze daar nog wel met overcompensatie gedrag haar excuses maken.

Honden als Leermeesters

Terwijl ik dit schrijf krijgt m’n droom waarom ik deze opleiding ben gaan volgen weer iets meer vorm.
Want wat is er nou mooier dan met behulp van bijvoorbeeld deze 2 geweldige honden andere mensen die net als ik in herstel zijn te helpen groeien?
Ik startte, zoals Gypsy, zonder enige benul van wat nou normaal is in het leven en haalde uit naar alles en iedereen. De afgelopen 16 maanden probeer ik te worden zoals Spirit, stabiel en gecontroleerd. Dit doe ik ondermeer door mezelf te spiegelen met andere herstelde mensen. Gelukkig heb ik het voorrecht dat ik me ook dagelijks kan spiegelen aan honden als Gypsy en Spirit. Waardoor ik nog meer mag groeien in m’n herstel en als mens. Ik droom ervan om dit voorrecht in de toekomst met anderen te mogen delen.

Wil je onze vorige blogs lezen? Je vind ze hier: Deel 1, Deel 2, Deel 3

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *