Noten en Zaden voor je Hond: Gezonde Voedingstips

Er is mij gevraagd om iets te schrijven over het voeren van o.a. groenten, zaden, noten, kruiden, oliën en zelfs thee aan je hond. Daar is zoveel over te vertellen dat ik in verschillende blogs steeds 1 van deze onderwerpen uitlicht. Vorige keer schreef ik al over Kokosolie, Kamille, en verschillende Kruiden. In deze blog wil ik het graag hebben over Noten en Zaden voor je hond.

Soms lees je op internet dat je hond geen noten en zaden mag hebben, omdat deze door hun hoge vetgehalte diarree kunnen veroorzaken of omdat er fosfor inzit. Voor grote hoeveelheden klopt dit inderdaad. Als je echter maar 1% tot 2% noten en zaden voert bij de maaltijd krijgt je hond geen diarree, en fosfor is een essentiële voedingstof die ook in vlees zit.

Het fosforgehalte in voeding mag niet hoger zijn dan het calciumgehalte. Voer daarom noten altijd met mate. Hak noten en zaden helemaal fijn of laat ze weken, anders hebben honden moeite om het te verteren.

Welke noten mag je hond NIET hebben:

Macadanianoten, eikels, wilde kastanje en pinda’s.

Deze Noten en Zaden mogen wel:

Noten:

Amandelen: bevat vitamine E, voornamelijk gezonde onverzadigd vetten, Deze verlagen de cholesterol, bevat veel kalium en weinig natrium

Hazelnoten: bevat mangaan, vitamine B6,foliumzuur,kalium en zink. Dat is goed voor sterke botten, gezonde celgroei en aanmaak van rode bloedcellen.

Pecannoten: bevat vitamine B en E ,magnesium, ijzer, mangaan en zink. Dat is goed voor de hersenfuncties, soepele huid, glanzende vacht en sterke nagels.

Pistachenoten: uiteraard zonder de schelpen, en ongezouten. 1 van de gezondste noten voor honden. Bevatten de meeste antioxidanten en de minste calorieën.

Tamme kastanje: Deze moet je altijd eerst roosteren. Een gezonde snack met weinig calorieën

Walnoten: Vaak wordt er van walnoten gezegd dat ze giftig zijn voor honden, maar dat klopt niet. Ze bevatten belangrijke vitaminen en mineralen, verlagen de slechte cholesterol en bevatten melatonine.

Paranoten: bevat selenium, maximaal 1 paranoot per dag. Geef je voer aan je hond met een premix dan kan je beter geen paranoot geven.

Cashewnoten: bevat vitamine B, B1, B2, B3, B5, B6 en B11. Die dragen bij aan een goede gezondheid en spiergroei. Vitamine E, belangrijke antioxidant. Vitamine K, belangrijk voor de bloedstolling.

Zaden:

Pompoenpitten: ijzer, magnesium en zink.

Hennepzaad: magnesium, ijzer

Zonnebloempitten: Vitamine E

Pijnboompitten: bevat een hoge dosis fosfor, dus daar heel weinig van geven anders krijgt je hond urinewegproblemen.

Sesamzaad: calcium.

Bron: het boekje “ Rauwvoer voor de hond” van Meike van den Haak

Noten en Zaden zijn een echte aanrader als je meer dan alleen vlees wilt voeren.

Meer informatie vind je op DogChef.

https://www.dogchef.com/nl/blog/mag-een-hond-noten-eten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *