Kruiden voor Honden: Gezonde Tips en Voorbeelden

Er is mij gevraagd om iets te schrijven over het voeren van o.a. groenten, zaden, noten, kruiden, oliën en zelfs thee aan je hond. Daar is zoveel over te vertellen dat ik in verschillende blogs steeds 1 van deze onderwerpen uitlicht. Vorige keer schreef ik over Kokosolie en Kamille. In deze blog wil ik het graag hebben over Kruiden voor honden.

Ik ben er een groot voorstander van om ziekten en klachten met natuurlijke middelen te bestrijden of te voorkomen. Natuurlijk zijn er altijd acute gevallen waarbij je niet anders kan dan terug te vallen op reguliere medicatie, maar in andere gevallen is dat heel vaak niet nodig. Kruiden zijn een goede toevoeging op het vlees van je hond. Veel kruiden hebben een geneeskrachtige werking. Belangrijk hierbij is wel om altijd biologische kruiden te gebruiken. Wil je verse kruiden gebruiken, kweek ze dan zelf of haal ze bij een biologische winkel. Kruiden uit de gewone supermarkt zijn vaak bespoten.

Zelf geef ik voornamelijk gedroogde Kruiden, daarvan is het algemene advies om ongeveer een halve theelepel per kilo vlees te geven. Wissel de kruiden die je gebruikt af. Geef ook steeds enkele dagen geen kruiden bij het vlees.

Honden mogen ontzettend veel kruiden hebben. Ieder kruid heeft weer een andere werking, al zijn er ook kruiden die een vergelijkbare werking hebben.

Een aantal voorbeelden:
 • Bij Diarree:
  Munt, Koriander, Dille

 • Bij Giardia:
  Oregano

 • Bij tumoren/kanker
  Gember remt de kwaadaardige cellen af. (Let op, het is niet genezend.)

 • Bij hartkwalen en diabetes
  Kaneel, Basilicum.

 • Voor de stofwisseling:
  Rozemarijn

 • Tekenwerend:
  Fenegriek

Er zijn natuurlijk nog veel meer kruiden, en ook veel verschillende werkingen. Om deze hier allemaal te benoemen zou wat te veel worden. Heel veel meer informatie is te vinden online. Bijvoorbeeld bij Dogchef, Natural Paws en Big Dog

Maar er zijn nog veel interessante sites. Als je wilt weten welke werking een bepaald kruid heeft kan je specifiek op dat kruid zoeken.

De kruiden die je onder andere veilig aan je hond kan geven zijn:

Peterselie, basilicum, munt, tijm, anijszaad, gember, kurkuma, kaneel, rozemarijn, brandnetel, koriander, venkel, oregano, dille, feneriek, marjolein.

Ga eens kijken of je hond misschien baad heeft bij 1 of meerdere kruiden. Het is niet duur en absoluut niet belastend voor het immuunsysteem van je hond. Denk er wel aan om af te wisselen en af en toe een dag of een paar dagen even niet te geven. Dit in verband met de soms sterke werking van kruiden.

Let op. Een kruid wat je hond absoluut NIET mag hebben is Bieslook. In bieslook zit een stofje wat het hondenlichaam niet kan afbreken. Ze kunnen hier dan ook heel ziek van worden.

3 antwoorden
 1. Johana
  Johana zegt:

  Hi, Lucky heeft zwart huid verkleuring en jeuk eerst rechter lies en nu beide. Het begon na een injectie tegen ontsteking, en laatselyk na de gebitsreiniging onder vol narcose met injectie pijnstiller en waarschijnlyk ook weer ontsteking remmer, en werd het weer hevig de jeuk in de liezen. De dokter zegt dat die een pilletje daar tegen heeft. Ik wil het met een detox beleid gaan doen op basis van kruiden, wat kan ik het beste inzetten?

  Beantwoorden
  • Zalikas
   Zalikas zegt:

   Hoi Johana,

   Wat vervelend dat je hond last heeft van deze problemen. Goed dat je je hier verder in wilt gaan verdiepen. Als je even via de mail contact met ons opneemt (contact@zalikas.nl) brengen we je in contact met degene die deze informatieve blogs heeft geschreven. Hopelijk komen jullie dan samen tot een oplossing, waardoor je hond zich snel weer beter voelt!

   Bedankt voor je vraag, en veel beterschap gewenst.

   Beantwoorden
  • Jolanda Pater
   Jolanda Pater zegt:

   Hallo Johana,
   Hopelijk heb je al een antwoord gekregen.
   Doe in ieder geval dat pilletje niet.
   Dat is waarschijnlijk apoquel.
   Dat is echt rotzooi.
   Zou de plekken in smeren met kamillezalf dat helpt tegen jeuk en is licht ontstekingsremmend.
   Je kan dat bestellen bij Ashley’s bio paradijs of zelf maken.
   Om het snel te maken zet je biologische kamille bloemknoppen onder olijfolie dat Verwarm je au-bain-marie ongeveer 4 uur (mag zeker niet koken ,zo’n 65° is goed.
   Voor een betere werking kan je het aflaten koelen en dan nog een keer doen.
   Dan doe je een potje voor 2/3 vol met gesmolten biologische kokosolie(ook au-bain-marie)en 1/3 kamille maceraat goed roeren af laten koelen en klaar is je kamille zalf

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *