Hondenbench als Hulpmiddel voor Rust en Slaap

Waarom een hondenbench een goed hulpmiddel is. Ons ervaringsverhaal als baasjes van een opvanghond.

Door ervaring zijn we wijzer geworden 😃. We hadden goede voorlichting gekregen van Zalikas, waarbij ook de voordelen van het gebruik van een bench uitgebreid besproken waren. Wij dachten het beter te weten…

Als eerste hond hadden we het makkelijk; we kregen Lilah. Lilah was heel angstig en onzeker. Ze was gewend aan een bench en vond het haar veilige plek om te liggen. Voor haar was een bench heel belangrijk; de eerste maanden wilde ze bijna niet uit haar bench komen. Wij vonden dat zelf niet leuk en zielig voor haar. We wilden zo graag een hond die lekker overal in huis ging liggen. Het leek ons voor Lilah ook veel leuker om lekker op de bank te liggen.

We probeerden van alles, maar Lilah was daar nog niet aan toe. Ze lag lekker vanuit haar bench alles veilig te bekijken. Ook met visite vond ze het prima zo. Ze maakte wel een hoop kabaal bij onbekende visite, maar dat was meer om aan te geven dat ze het heel spannend vond, zodat niemand in haar buurt zou komen. Ondanks dat we een bench toen nog niet noodzakelijk vonden als nieuwelingen, was het voor Lilah een uitkomst.

Toen kregen we een tijdelijke oppashond, Jackie. Jackie was een herderachtige, heel slim en ze wist ons goed te manipuleren. Door te piepen/blaffen gaf ze aan dat ze niet meer in de bench wilde als wij thuis waren. Na 2 weken dachten we dan ook dat ze er wel aan toe was om uit de bench te kunnen. Dat hebben we geweten. Jackie was continu aanwezig en aan het spelen/klieren/hyperactief. Beide honden kregen niet voldoende slaap en het was bij ons thuis continu chaos en drukte.

Beide honden gingen als een dolle door het huis met af en toe wat ruzie. Doordat beide honden niet voldoende sliepen en totaal overprikkelt waren, werd het uitlaten ook een uitdaging. Jackie had nogal eens de neiging om naar mensen en katten uit te vallen. Samen uitlaten ging niet meer; Jackie was continu hyper vanwege te weinig slaap. Toen wilden we Jackie ook meer rust geven in haar bench. Dat werd heel lastig vanwege de protesten (hard blaffen). Ze was natuurlijk gewend dat ze er uiteindelijk wel weer uit mocht, als ze maar lang genoeg volhield. Als we thuis kwamen, liet Jackie ook luidkeels merken dat ze uit de bench wilde. Lilah ging daardoor ook lekker meedoen met blaffen. Jackie werd toen gelukkig geplaatst, en de rust keerde weer terug in ons huis.

Na een jaar hebben we een tweede hond erbij genomen, en bij haar hebben wel de eerste weken slapen in de bench aangehouden. Dat was best moeilijk voor ons omdat Suria natuurlijk ook “zielig” ging piepen en blaffen. Vrienden en kennissen hadden ook een mening, maar wij wisten inmiddels wel beter! Door vol te houden is het allemaal goed gekomen. Lilah had er ook veel meer rust door, en kon rustig wennen aan een nieuwe hond in huis. Nu zijn beide honden gewend aan de bench. Ze gaan allebei in de bench als we weg zijn. Ook ’s nachts gaan ze allebei in de bench. Werkt prima; Lilah kiest er zelf voor, Suria moeten we soms wel eens “overhalen”, maar die gaat dan ook lekker slapen.

Een bench is dus een goed hulpmiddel om een nieuwe hond op een fijne vertrouwde manier zijn noodzakelijke rust en slaap te laten krijgen. Vooral de eerste weken is dat super belangrijk. Zonder bench was dat ons nooit gelukt. Ik begrijp dat mensen een bench zielig kunnen vinden. Maar een hondenbench is een Hulpmiddel voor Rust en Slaap. In een bench kun je namelijk alleen maar slapen, en dat is super belangrijk! Daarnaast is het voor veel honden hun veilige plek.

1 antwoord
  1. Janet
    Janet zegt:

    De bench is bij ons ook een goed hulpmiddel. Nova slaapt buiten de bench, maar als ze even alleen thuis thuis zit ze altijd in de bench. En daar gaat ze uit zichzelf in zitten. Ze herkent de signalen al als ik weg moet. Ik doe blijkbaar altijd hetzelfde☺️.
    Maar toen ze net bij ons was, liep ze letterlijk te stampvoeten in de bench. Dus de rust was er niet gelijk, maar wel vrij snel

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *