Hersenwerk voor Honden: Tips voor de Snuffelmat en de Snuffelbal

Welkom bij onze blogserie over hersenwerk voor honden. In deze eerste aflevering, Snuffelmat en Snuffelbal tips! In deze reeks delen we inzichten, tips en ideeën om de geest van je hond te prikkelen, verveling te voorkomen en gedragsproblemen te verminderen. Of je nu een beginner bent op dit gebied of al ervaring hebt met hersenwerk, ontdek hoe je de band met je trouwe metgezel kunt versterken en zijn geestelijke gezondheid kunt verbeteren. Blijf onze blogserie volgen en laat de intelligentie van je hond schitteren!

De Snuffelmat

Honden zijn van nature nieuwsgierig en gedreven door hun reukvermogen. Dit is waar snuffelmatten in het spel komen. Een snuffelmat is niet zomaar een stuk speelgoed; het is een magische wereld vol mogelijkheden voor je hond.

Een snuffelmat is een speciaal ontworpen mat met verstopplaatsen voor traktaties of brokjes. Het doel? Je hond mentaal stimuleren en hem een leuke en uitdagende activiteit bieden.

Het aanleren van de snuffelmat

Stap 1 – Leg de snuffelmat op de grond, en laat de hond er mee kennismaken.

Stap 2 – Wanneer de hond vertrouwd is met de snuffelmat, ga je er een aantal brokjes/snoepjes boven op strooien. Verstop ze nog niet.

Stap 3 – Wanneer de hond vol vertrouwen de snacks van de snuffelmat af eet, kan je voorzichtig beginnen met het verstoppen van de snacks in de snuffelmat.

Gebruik de snuffelmat 5-10 minuten per keer. Ruim de snuffelmat tussendoor op! Wanneer je hond niet gaat snuffelen, maar aan de mat gaat trekken, of deze van de grond op pakt en gaat schudden, is het te moeilijk voor je hond. Ga dan terug naar stap 1/2.

Een filmpje over het gebruik van de Snuffelmat vind je HIER

De Snuffelbal

Het aanleren en het gebruik van de Snuffelbal is redelijk vergelijkbaar met het gebruik van de Snuffelmat. Het enige verschil is, dat een Snuffelbal kan rollen. Dit kan het wat interessanter maken, maar ook spannender!

Er zijn verschillende soorten Snuffel ballen. Je kan ze zelf maken, of online bestellen.

Zo is er een bal volledig van Fleece. Deze is redelijk simpel zelf te maken. Deze gebruiken is ook relatief simpel. In de vouwen tussen het fleece kan je snoepjes verstoppen. Een filmpje over het gebruik van deze soort Snuffelballen vind je HIER

Er is ook een bal met een stevig binnenwerk, en stroken fleece. Ook deze kan je goed zelf maken. Om te gebruiken rol je de stroken fleece uit. Je legt er snackjes op en rolt de stroken weer op. Vervolgens stop je ze terug in de bal.

Belangrijk bij al dit soort hersenwerkjes is het volgende; Gebruik een voor de hond veilige ondergrond! Bijvoorbeeld buiten op de tegels of op het gras, en binnen op vloerbedekking, een kleed of een speciale mat. Een gladde ondergrond zoals laminaat kan risico’s op blessures met zich meebrengen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *