Huisbezoek

Bij het (her) plaatsen van honden voor Zalikas is het huisbezoek een standaard onderdeel van de plaatsingsprocedure.

Komen wij dan kijken hoe u woont? Nee hoe u woont maakt ons helemaal niet zoveel uit, wij kijken voornamelijk of de omgeving, de woning en de tuin past bij de hond waarin u geintresseerd bent.

• Bij deze huisbezoeken letten we allereerst op de veiligheid. 

Buiten controleren we of de tuinomheining veilig is. Hierbij kijken we onder andere of de omheining voldoende hoog is, zodat de hond er niet overheen kan. Ook kijken we of er geen objecten zijn waar de hond gebruik van kan maken om over de omheining heen te klimmen, of er in etappes overheen te springen. Verder is het belangrijk dat de omheining voldoende dicht is. Kiertjes onder een hek of een kapot hek, bijvoorbeeld in een heg, hebben honden namelijk snel gevonden.  Ook is het van belang dat een eventueel aanwezige poort afgesloten kan worden met een slot

Binnen bekijken we of er bij deuren naar buiten een zogenaamde ‘sluisfunctie’ is of gemaakt kan worden. Het gebeurt namelijk regelmatig dat mensen per ongeluk een deur open laten staan. De sluisfunctie houdt in dat er een tweede deur of afscheiding is waardoor de hond in zo’n geval toch niet kan ontsnappen. Omdat buitenlandse honden over het algemeen behoorlijk slim zijn en bijna allemaal deuren kunnen open maken, controleren we of deuren veilige knoppen hebben. 

• Verder is het belangrijk om te kijken of er geen giftige planten in de tuin of het huis aanwezig zijn. Met name jonge honden willen nogal eens aan dingen knagen. Ook scherpe voorwerpen, lange draden of elektriciteitssnoeren kunnen hierbij gevaar opleveren.

• Het huisbezoek wordt ook gebruikt om uit te leggen en te laten zien hoe we voor de hond de overgang naar een nieuw gezin en een nieuwe leefomgeving zo stressvrij mogelijk kunnen maken. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken wat een goede plaats voor de mand of bench is zodat de hond voldoende rust krijgt. Hierbij bespreken we met name de behoefte aan rust en tekenen van overprikkeling, zodat de mensen deze kunnen herkennen en adequaat kunnen handelen. 

• Voor elke (her)plaatsing wordt een Whatsapp-groep aangemaakt met Zalikas, de hondengedragstherapeut en de nieuwe baasjes.
Ter afsluiting van het huisbezoek wordt nogmaals benadrukt dat mensen altijd gebruik mogen maken van deze groepsapp als ze tegen problemen aanlopen of vragen hebben, hoe onbelangrijk deze misschien ook lijken.

In bijna alle gevallen heeft u al kennisgemaakt met de hond, onze theorie gevolgd en word de hond meegenomen bij het huisbezoek, die bij een positief huisbezoek dan ook bij u zal blijven.