Wetenswaardigheden


Wat u allemaal moet weten voor u een hond van ons een warm mandje aanbiedt.

Onze honden zijn volledig ingeënt en worden goed ontwormd in land van herkomst.
Daarbij worden ze nagekeken door een overheids dierenarts in land van herkomst op ziektes voor ze naar Nederland mogen komen.
Zodra deze overheids dierenarts een gezondheids- stempel geeft in het paspoort en de Tracés papieren rond zijn, dan mogen ze afreizen naar hun opvang gezin hier in Nederland. 

Diarree

Onze honden worden ruim ontwormd voordat ze naar Nederland komen en tevens een paar dagen voor transport.
Maar dat is niet altijd een garantie dat ze geen parasieten meer bij zich hebben. Honden die eerst naar een opvang gaan worden bij deze opvang na twee weken alsnog een keer ontwormd en ontvlooid.
Maar als een hond direct of vrij snel nadat hij in Nederland is gekomen en wordt geplaatst kan het zijn dat de hond toch nog een vlo of parasiet bij zich heeft.
Het is dan aan de verzorgende om de hond nog een keer te ontwormen en te ontvlooïen.
De honden kunnen besmet zijn met de parasiet Giardia en dat is een zoonose die net als wormen (behalve de hartworm) in de darmen leeft.
Deze darmparasiet komt overal voor dus gewoon ook in Nederland en honden met wat mindere weerstand kunnen daar darmproblemen van krijgen.

De honden worden in het land van herkomst hiervoor al ontwormd met een kuur Panacur en er wordt d.m.v. een snap test gekeken of ze Giardia vrij zijn en vanzelfsprekend komen alleen de honden die vrij zijn hiervan hierheen.
Soms echter bij een twijfel in Nederland is dan van belang dat de hond hier ook nog eens wordt ontwormd met Panacur voor 5 dagen ipv 3 dagen wat voor geschreven wordt en dat is een middel dat de Giardia aanpakt.
Een andere optie is met een kuur Metrazol. Dit kan pas na 2 weken van datum van aankomst maar dit wordt ook beschreven in de informatiemail die u krijgt nadat u uw hond in huis heeft.

Onze honden komen uit verschillende omgevingen vandaan in het land van herkomst.
Vaak zijn de buitenlandse honden niet gewend normaal voer te eten, ze eten met de pot mee en krijgen vleesafval en als de honden hier ineens teveel eten krijgen.kunnen ze diarree krijgen en/of gaan spugen of huiduitslag krijgen.
Alle honden in onze opvanggezinnen krijgen daarom in het begin 2 x per dag te eten en in kleine hoeveelheden en eten alleen rauw vers vlees.
Mensen krijgen altijd indien gewenst voer mee vanuit het opvanggezin voor de eerste dagen.
Wij raden ze altijd aan de komende tijd dit te blijven geven tot de honden helemaal op gewicht en voldoende gewend zijn in het nieuwe gezin en aan de omgeving.

Kennelhoest

De hond kan gaan hoesten/kuchen nadat hij/zij bij u is geplaatst.
Honden worden vaak ingeënt met de cocktail waar de Kennelhoest inzit en echter ten gevolge van de reis of het verhuizen naar een andere omgeving dus eventuele stress wordt de weerstand even weer minder en kunnen ze ten gevolge van de enting kennelhoest krijgen.
Net als bij mensen bijvoorbeeld een griepprik krijgen en daar ook wat grieperig van kunnen worden.

Het is handig om de eerste dagen bv Probiotica en Echinacea Forte aan de honden te geven voor extra weerstand en niet van voer te veranderen.
Gaat de hond toch hoesten/kuchen is het belangrijk dat u daar ook snel contact over opneemt met Zalikas en u niet te lang wacht.
Het advies van Zalikas bij kennelhoest is rauwe honing (koud geslingerde bloemenhoning bij de natuurwinkel of supermarkt) en kinder-tijmhoestsiroop.
Dit is meestal al voldoende om het kuchen over te laten gaan.
Bij twijfel of het voldoende heeft gewerkt kan er altijd een nog een Antibiotica kuur worden gegeven via een dierenarts.
Wij raden altijd doxoral aan want er zijn verschillende middelen op de markt maar wij als Zalikas hebben hier de beste ervaringen mee.

Entingen 

Onze honden zijn volledig geënt dus een nieuwe enting is dus niet nodig en sommige dierenartsen vertrouwen de enting niet en adviseren de hond opnieuw te enten.
Deze enting is zinloos en zal de hond niet beter beschermen.
De hond kan daar zelfs heel ziek van worden als hij niet genoeg weerstand heeft en in het ergste geval zelfs daardoor overlijden.
Deze informatie is puur uit voorzorg en onze streven is altijd dat onze adoptie honden gezond bij hun baas komen.

Maar helaas kan waar wij u voor informeren ook bij fokkers, pensions, asiels en op elke plek in Nederland alsnog opgelopen worden en door onze jarenlange ervaringen met rashonden en opvanghonden zullen wij u zo goed mogelijk proberen te ondersteunen.