Paula en haar nieuwe roedel

Paula, een hond uit Roemenië,  gered door  Zalikas :

IMG_0187
Ik had mijn hele leven adoptiehonden uit asiel of van dierbescherming organisaties .
Toen mijn oude tekelmix Max uit Polen, met bijna 17 jaar overleed en mijn ander hond Canela  (8) uit Spanje alleen achter bleef, ging ik snel weer op zoek naar een nieuwe adoptiehond. Ik was nog verdrietig om Max , maar ik wist dat hij ook zou gewild hebben dat ik de plek die hij heeft vrij gemaakt weer zou invullen .
Op marktplaats ging ik op zoek naar honden van dierbescherming organisaties , ik vond een aantal leuk, maar er waren twee op die ik ben gevallen, een ervan was Paula. Ik wist niet wat het was , omdat ik geen echte eisen had, maar Paula`s foto’s  raakte iets bij me. Er stond wel dat ze niet met katten kon, maar ons kat kan met honden en ik denk dat ik een goede roedelleider ben met heel veel hondenervaring.

Na contact met zalikas kon ik Paula bij de opvang van zalikas ophalen. Mijn man en ik waren er direct verliefd op haar , maar Paula was nog terug houdend . We namen Paula mee , thuis aangekomen gingen we direct met haar en ons hond Canela een wandeling maken omdat de honden zo snel aan elkaar wenen (geleerd van Cesar Milan, de hondenfluisteraar ). Alles ging goed.
Spannend was de eerste moment toen ons  kat Ollie door de hondenklep naar binnen kwam om zijn avondeten te nemen. Paula`s eerste reactie was hem aan te vallen en te jagen. Maar Ollie ging zitten en heeft Paula gesnauwd , Paula was verbaasd en ik heb haar het commando ‘nee’ gegeven. Paula ging afwachten en wilde achter Ollie aan toen hij naar zijn voerbak ging , maar ik heb me er tussen gesteld en weer ‘nee ‘gezegd en met mijn lichaamstaal laten zien dat ik dit gedrag van haar niet wil.

IMG_0380 IMG_0387IMG_0240
Na een paar dagen heeft Paula dan begrepen dat Ollie bij ons roedel hoort. En dat ik de roedelleider ben.
Paula was nog steeds terughoudend met haar gevoelens naar mijn man en mij, en als het haar lukte zich tijdens wandelingen uit haar riem te bevrijden om een konijn te jagen , heeft het minst een half uur geduurd tot ik haar weer kon invangen.
Met en met bouwde Paula steeds meer vertrouwen naar ons op en we gingen vaak met een sleeptouw en veel snoepjes tijdens de wandelingen oefenen dat ze op roepen naar ons komt.
Paula is een slimme hond, die graag wil leren en ik kon voelen wanneer het juiste moment was om haar zonder sleeptouw los laten lopen. Paula liep wel nog af en toe achter een konijn of ganzen aan en het duurde dan altijd een tijdje tot ze terug kwam , maar we hebben dan niets tegen haar gezegd en zijn dan zonder aandacht voor haar  naar huis  gegaan .Vaak hebben we ons dan verstopt en Paula was verbaasd dat haar roedel in eens was verdwenen en ging snel op zoek naar ons.  Paula was inmiddels in onze roedel geintegreert en vond dit niet leuk . Ze ging steeds minder jagen en kam sneller terug.
Paula leeft nu meer dan 7 maanden bij ons , af en toe jaagt ze noch achter een fazant of konijn aan , maar naar een paar minuten komt ze terug als we haar roepen. Paula is nu gehecht aan ons en ze geniet van knuffels en aandacht die we haar geven. Haar beste vriendin is Seria , een Galgo uit Spanje, de adoptiehond van mijn vriendin. Die twee spelen  met plezier elkaar jagen.
Paula is ook sociaal met mensen. Ik werk met mensen met beperkingen en als ik Paula mee neem naar mijn werk is ze eerst terughoudend , maar als ze weet hoe de cliënt , tikt’, geniet ze de aandacht.

Ze word steeds zekerder en is een vrolijke hond die ook humeur heeft. Als ze geknuffeld word, opent ze haar bek alsof ze lacht. `S avonds gaat ze door de hondenklep in de tuin een waakt daar zolang tot het donker word en dan IMG_0435begeleid ze de kat naar binnen.

 

 

IMG_0197

`S nachts slaapt ze op de bank voor de hondenklep om alles in de gaten te houden wat er buiten gebeurd , en vanaf 6 uur komt in mijn bed gesprongen om te knuffelen , alsof ze wil zeggen dat het nu voor haar werkeinde is .Paula blaft alleen als er mensen voor de tuindeur staan, aan haar geblaf kan ik horen of het een vriend of een vreemde is. Paula  is een geweldige hond , en vaak denk ik dat mijn oude hond Max uit de hondenhemel ervoor gezorgd heeft dat deze schattige zonneschijn bij ons is beland  .

 

 

 

 

Wij willen haar nooit meer missen en ze hoort bij ons familie.
Gabi Weber

IMG_0296

IMG_0367IMG_0175