Giftige planten, een overzicht Posted december 11, 2019 by Zalikas

Off

Paardenstaart (Equisetum palustre):
Deze plant vind je veel langs bosranden en in de buurt van beekjes. De gehele plant is giftig en tast het zenuwstelsel aan. Ook kunnen spijsverteringsproblemen optreden.
Peperboompje (Daphne Mezereum):
De gehele plant is giftig, maar vooral de bessen bevatten de giftige stoffen Mezereine en dafnine. Deze plant heeft een bijtende inwerking op de mond, keel en slokdarm. Symptomen zijn diarree, stoornissen van de bloedsomloop en krampen.
Philodendron (Philodendron spp):
Bij inname veroorzaakt deze plant orale irritatie en verbranding, overmatige speekselvloed, braken en slikmoeilijkheden.
Ridderspoor (Delphinium):
De gehele plant is giftig, maar vooral de bladen en zaden veroorzaken regelmatig problemen. De spijsvertering wort verstoord. Dit kan onder andere gezien worden aan een overmatige speekselproductie. Daarnaast kan de hond gaan trillen, coördinatiestoornissen krijgen en ook verlammingsverschijnselen.

Sago Palm:
Deze zeer giftige plant kan bij opeten leiden tot nierfalen en de lever en het zenuwstelsel aantasten. Symptomen bij vergiftiging kunnen onder andere bestaan uit overmatig kwijlen en trillen.

Sneeuwklokje (Galanthus Nivalis):
Van dit bolgewas is zowel de plant als vooral ook de bol giftig. Symptomen zijn vooral zichtbaar in het spijsverteringskanaal, onder andere maagonsteking en heftige krampen.

Tabaksplant (Nicotiana tabacum):
De gehele plant is giftig. Symptomen zijn onder andere maag- en darmstoornissen, apathie en coma.
Taxus:
Van deze plant, die regelmatig als haag om tuinen wordt gebruikt, zijn de naalden en zaden (besjes) uiterst giftig. Bij vergiftiging zie je de mogelijk volgende symptomen: trillen, spierslapte, hartritmestoornissen en ten slotte hartstilstand

Tulpen (Tulipa x):
Van deze plant is zowel plant als vooral ook de bol giftig. Inname kan braken, depressie, diarree, en overmatige speekselafscheiding veroorzaken.
Valse Acacia (Robinia pseudoacacia):
De gehele boom is giftig. Het eten van een kleine hoeveelheid van de schors kan al voor grote problemen zorgen. Symptomen zijn: verwijde pupillen, braken en diarree. Ook het uitvallen van orgaanfuncties behoort tot de symptomen.
Vingerhoedskruid (Digitalis Purpurea):
De gehele plant is zeer giftig. Vergiftiging kan leiden tot nierfalen, hartritmestoornissen en uiteindelijk hartstilstand.

Vingersboom (Schefflera):
Deze plant bevat zeer cherpe calciumoxalatkristallen. Bij inname kan hij opzwelling en irritatie veroorzaken aan mond en spijsverteringskanaal.
Vrouwentongen (Sansevieria)::
Het giftige sap kan de slijmvliezen aantasten.
Waterscheerling (Cicuta Virosa):
De gehele plant bevat de giftige stof cicutoxine. Symptomen zijn een branderig gevoel in mond en keel, buikpijn, misselijkheid, hartkloppingen, duizeligheid en coma.
Witte Heggerank (Bryonia Alba):
De gehele plant is giftig, maar vooral de bessen en wortels.
Wolfskers (Atropa Belladonna):
De gehele plant is zeer giftig. Vooral de zoet smakende bessen worden vaak gegeten. Symptomen zijn onder andere rode huid, opgezette hals, droge slijmvliezen, koorts, verwijding van de pupillen en opwinding.
Wonderboom (Ricinus communis):
Van deze plant zijn vooral de zaden zeer giftig. De zaden (ook wel bonen genoemd) veroorzaken veel problemen. Vergiftigingssymptomen zijn onder andere maagklachten en bloederige diarree.

1 2 3 4