Giftige planten, een overzicht Posted december 11, 2019 by Zalikas

Off

Herfststijlloos (Colchicum autumnale):
Deze plant heeft zowel in zijn zaden als in e knol de zeer giftige stof Colchicine. Deze stof heeft een verlammend effect, en kan tot de dood leiden.

Hulst (Ilex Aquifolium)
bevat stoffen die maag-darmklachten kunnen veroorzaken. Hiervoor moet een groot deel van de plant gegeten worden. Vergiftigingsverschijnselen zijn: speekselen, braken, niet eten en diarree. Ook kan de hond met de kop schudden en smakken. Om irritatie van slijmvliezen in de bek te beperken, kunt u de bek spelen met water. Over het algemeen gaan de verschijnselen binnen een dag weer over. Bij klachten die langer aanhouden, en bij opeten van een grote hoeveelheid, is het verstandig im een dierenarts te raadplegen.

Hyacinth (Hyacinthus Orientalis):
De meest voorkomende symptomen zijn braken en diarree. Van dit bolgewas is zowel de plant als vooral ook de bol giftig.

Jacobskruiskruid (Senecio jacobaea):
De gehele plant is giftig, een kleine hoeveelheid kan al verschijnselen laten zien. Symptomen zijn onder andere speekselen, braken, diarree, ademhalingsstoornissen en leverfalen.
Jeneverbes (Juniperus):
Alle delen van deze plant zijn giftig, maar vooral de toppen en de bladeren. Symptomen zijn onder andere overgeven, diarree, ademhalingsproblemen en een gezwollen tong.
Kerstroos (Helleborus niger)
Deze plant bevat natuurlijke hartglycosiden die het hart krachtiger laten kloppen. Opeten van dit plantje kan in eerste instantie maag-darmklachten geven, zoals braken en diarree, maar bij opeten van een grote hoeveelheid kunnen ook hersenverschijnselen zoals sufheid, verlamming, krampen, waanbeelden, hartritmestoornissen en verstikking optreden!

Kerstster (Euphorbia Pulcherrima):
kan maag-darmklachten veroorzaaken. Onder andere braken, niet willen, eten sloom gedrag. Deze klachten gaan over het algemeen vanzelf weer over. Wel is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen, wanneer uw hond van deze plant heeft gegeten. Soms kan medicatie verlichting van de klachten geven.

Krokus(Crocus):
Van dit bolgewas is zowel de plant als vooral ook de bol giftig. Deze plant tast het ademhalingsstelsel, lever en nieren aan.

Lelies (Lilium x):
zijn erg giftig. Een kleine inname kan al grote gevolgen hebben voor uw hond. Symptomen zijn braken, speekselen, niet eten, sloomheid, veel plassen en mogelijk het uitvallen van de nierfunctie
Lelietje van Dalen (Convallaria majalis):
De gehele plant bevat de giftige stoffen Gartglycosiden, en saponinen. Symptomen zijn misselijkheid, braken, diarree, hartritmestoornissen en volledige instorting.
Levensboom (Thuja):
Van deze plant zijn vooral de loten en kegels giftig. Symptomen van vergiftiging zijn Huidontstekingen, maag en darm stoornissen, nier en leverschade.
Lijnzaad (Linum usitatissimum)
Lupine (Lupinus):
De gehele plant is giftig, maar met name de zaden veroorzaken problemen. Symptomen zijn onder andere krampen en geelzucht.
Maretak (mistletoe, Viscum album):
kan bij kleine hoeveelheden braken en diarree veroorzaken. Grotere hoeveelheden kunnen veel ernstigere symptomen veroorzaken, bijvoorbeeld: grote pupillen, snel en zwaar ademen, shock. In sommige gevallen kan een grote inname van deze plant leiden tot het overlijden van uw hond. In de natuur zal deze plant over het algemeen geen problemen opleveren, maar met kerst wordt hij regelmatig in huis gehaald als kerstukje of losse versiering.

Monnikskap (Aconitum):
Deze zeer giftige plant kan zelfs bij aanraking al voor problemen zorgen. Vergiftiging kan leiden tot het ontsteken van de mond en keel, ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen en verlamming.

Narcis (Narcissus):
Van dit bolgewas is zowel de plant als vooral ook de bol giftig. Narcissen bevatten lycorine, een giftige alkaloïde die bij inname aanleiding geeft tot braken, buikpijn en diarree.
Oleander (Nerium oleander):
Alle soorten van de Oleander zijn heel erg giftig. In sommige gevallen kan zelfs één blaadje al dodelijk zijn! Oleanders zijn te herkennen aan hun smalle bladen. De symptomen die kunnen ontstaan bij een vergiftiging zijn onder andere maagproblemen, hartproblemen, een te lage bloeddruk, coma en zelfs een hartstilstand.

Oranjeboompje (Solanum Pseudocapsicum):
Het oranjeboompje behoort tot de nachtschadefamilie en is giftig voor mens en dier. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de tomaat, die ook tot de nachtschadefamilie behoort, zijn de vruchten van het oranjeboompje ook niet eetbaar.
1 2 3 4