Giftige planten, een overzicht Posted december 11, 2019 by Zalikas

Off

Op de volgende pagina’s vind je een overzicht van planten die giftig zijn voor de hond. Klik op de plant voor meer informatie.
Mist u een plant in deze lijst, of ziet u een fout? Stuur ons dan vooral een berichtje!
Pagina 1: A-G
Pagina 2: H-O
Pagina 3: P-Z
Pagina 4: Paddestoelen.


Aloe Vera (Aloe Barbadensis):
Deze populaire plant, vaak gehouden in de keuken, bevat ingrediënten die heilzaam kunnen zijn voor de mens. Voor honden is deze plant echter schadelijk. Ze kunnen er van gaan braken, diarree krijgen, of zelfs depressief worden.
Amaryllis (Hippeastrum):
Van dit bolgewas is zowel de plant als vooral ook de bol giftig. Symptomen van een vergiftiging van de amaryllis zijn huidklachten, krampen, depressie, overmatige speekselvorming, weinig tot geen eetlust en een ontsteking aan het maag-darmkanaal.

Azalea / Rhododendron:
De Rhododendron is het nog giftigere broertje van de Azalea. Wanneer uw hond deze plant eet, kunnen de nieren beschadigd raken. Andere symptomen zijn onder andere stuiptrekkingen, verlamming, en zelfs het overlijden van de hond. Ook overvloedige vochtuitscheiding uit neus en ogen kan een symptoom zijn. Deze plant vind je zowel in de tuin, als in een pot.

Bilzekruid (Hyoscyamus Niger):
Deze plant groeit vooral rond duinen en rivieren. Hij veroorzaakt een opgezwollen buik en hevige krampen. Bij niet tijdig ingrijpen volgt eerst verlamming, en vervolgens de dood.
Blauweregen (Wisteria):
Deze plant is giftig en irriterend. Het zijn met name de peulen en erwtjes die voor problemen zorgen, maar de gehele plant is giftig. Symptomen zijn onder andere braken en diarree.
Buxus:
Deze plant kan maag en darmproblemen veroorzaken. Onder andere overgeven en diarree.
Calla Lelie / Trompetlelie (Zantedeschia Aethiopica):
Deze plant veroorzaakt bij inname orale irritatie en pijn, overmatige speekselvloed, braken en slikmoeilijkheden
Cyclamen (Cyclamen spp):
Bij inname veroorzaakt deze plant overmatige speekselvloed, braken, diarree, hartritmestoornissen, en toevallen. Uw hond kan hier aan overlijden.
Dieffenbachia:
De gehele plant is zeer giftig. Opeten veroorzaakt maag-darmkrampen en het opzwellen van keel, lippen en tong. Hierdoor ontstaat er verstikkingsgevaar.

Doornappel/Engelentrompet/Brugmansia (Datura suaveolens, Brugmansia Suaveolens):
Deze zeer giftige plant kan, ook bij mensen, heftige hallucinaties opwekken. Dit komt door de stof Alkaloïden die in de plant zit. Grote hoeveelheden van deze plant zijn fataal voor uw hond.
Dracaena:
Verschillende soorten zijn giftig, bijvoorbeeld de Dracaena Marginata. De plant tast de slijmvliezen aan, kan braken veroorzaken en een verlies van eetlust.
Ficus:
De Ficus kan huidirritatie veroorzaken. Deze plant kan jeuk of vreemde plekken op de huid veroorzaken. Ook kunnen sommige honden last krijgen van benauwdheid, ademhalingsproblemen en moeite met slikken.
Gatenplant (Monstera Deliciosa):
Kan voor huidirritatie zorgen
Gelderse Roos (Viburnum opulus):
Van deze plant zijn vooral de bessen giftig. Bij inname veroorzaken ze braken en bloed in de urine.
Gevlekte Aronskelk (Arum Maculatum):
Het meest giftige aan deze plant zijn de rode besjes. Deze bevatten het stofje aroïne, die het zenuwstelsel verlamt. Ook bevalt de gehele plant calciumoxalaatkristallen. Deze beschadigen de slokdarm en andere slijmvliezen. Ook de wortelknol is giftig.
Gevlekte Scheerling (Conium maculatum):
Deze plant bevat het zenuwgif coniine, wat in kleine hoeveelheden al de dood tot gevolg heeft.
Gouden Regen (Loburnum Anagyroides):
Vooral de peulen van deze plant zijn heel gevaarlijk. Vergiftigingsverschijnselen zijn braken, een brandend gevoel in mond en keel, diarree, opwinding en tot slot verlamming.

1 2 3 4